“Raken.

Geen sensatie maken ”

Bij HLN brengen we niet alleen de feiten, maar ook de emoties die het nieuws oproepen. Zo blijven we dicht bij de ‘hartslag van Vlaanderen’, met een focus op raken zonder op sensatie uit te willen zijn. 


“J

ust the facts” Het is waarschijnlijk één van de meest bekende journalistieke claims. Maar ook een misleidende. Natuurlijk moet je als journalist en als nieuws­merk de feiten helder op een rijtje hebben. 


Alleen stopt het daar niet. Als emoties bij alles wat we doen zo’n rol spelen, waarom zouden we dan doen alsof we ze bij nieuws kunnen uitzetten? Ze zijn naast de feiten evengoed belangrijk om écht te begrijpen wat er speelt. Zowel de emoties die de hoofdrol­spelers bewegen – wat drijft Vladimir Poetin om Europa te bedreigen? – als de emoties die het nieuws bij ons oproept. Om in hetzelfde voorbeeld te blijven: moet ik echt schrik hebben dat de Russische president zijn dreigementen hard maakt?


Kwetsbaar

Het is wat we bij HLN bedoelen wanneer we zeggen de ‘hartslag van Vlaanderen’ te zijn. We stoppen niet bij de feiten, maar brengen ook wat u ontroert, trots maakt, doet lachen en raakt. Ik wil dat HLN een emotioneel nieuws­merk is. Net zoals we de feiten nauwkeurig analyseren, doen we dat ook met gevoelens: wáárom raakt het nieuws ons? In het hoofd, en in het hart: we geloven dat je enkel zo een complete blik krijgt op wat er leeft.


Tegelijkertijd is het ook wat HLN kwetsbaar maakt. Want als het al moeilijk is om de feiten juist te krijgen, dan zijn die emoties helemaal een glibberig beest. We geven ze volop aandacht, maar we willen ze bij HLN niet uitvergroten. Dat laatste is wat tabloid­kranten doen. Ze zetten een megafoon tegenover die emoties en maken ze groter dan ze zijn. Dat is geen ‘raken’ maar ‘sensatie maken’, een rode lijn die we op deze redactie nooit willen overschrijden. En toch voel je als hoofdredac­teur geregeld hoe soms één foto of woord je aan de verkeerde kant van die grens kan doen belanden.

In het hoofd, en in het hart: we geloven dat je enkel zo een complete blik krijgt op wat er leeft

We willen de hartslag van Vlaanderen zijn door die te capteren, niet door die de hoogte in te jagen

Bezorgdheid

Een van de meest frappante voorbeelden was toen we in januari kopten: “Wat als Rusland echt NAVO-land aanvalt? Rijden tanks dan ook door België? En moeten burgers zich voor­bereiden op oorlog? 11 vragen beant­woord” Ik verdedig nog steeds de insteek van het artikel. Wanneer Poetin geregeld met het inzetten van atoomwapens dreigt, onze hoofdstad ook het hoofdkwartier van de NAVO herbergt, en legerchefs waarschuwen dat we ons op een uitbreiding van de oorlog moeten voorbereiden, dan is het een vraag waar je redactioneel mee aan de slag kan. We merkten ook – onder andere uit lezersreacties – dat het een bezorgdheid was die leefde bij mensen. 


Evenwicht

Ik geloof dat we net een maatschappelijke rol hebben door die emoties te durven benoemen en onderzoeken. Wanneer mensen het gevoel krijgen dat zaken onbesproken blijven, gaan zaken pas echt gisten. Waar we de mist in gingen, was door in titel, inleiding en grafiek enkel op de angst te focussen. Sommige verhalen hebben een sterke foto nodig om de aandacht van lezers te grijpen.


Maar deze ‘wat als’-vraag is al zo beklemmend dat er niet ook nog eens een extra vuurbol uit de tank moet knallen. Daarnaast had één gerust­stellende zin in de inleiding – “alle experts die we spraken achten het risico eerder klein dat de Russische president zijn dreigementen écht hard maakt” – een wereld van verschil gemaakt. We willen de hartslag van Vlaanderen zijn door die te capteren, niet door die de hoogte in te jagen. 


Om het nog complexer te maken: een artikel staat ook niet op zichzelf. Als op hetzelfde moment wanneer zo’n analyse online verschijnt, op HLN nog meer verhalen over oorlogsdreiging staan, geef je dat unheimlich gevoel nog een extra zetje. Om dat complexe evenwicht op elk moment van de dag beter te bewaken, hebben we bij HLN vanaf 2025 een nieuwe functie. De chef HLN home zorgt ervoor dat het samenspel tussen titels, inleidingen, foto’s en grafiek op elk moment klopt. Hij of zij bewaakt de ziel van HLN. Zodat je er de hartslag van Vlaanderen blijft voelen.

Dimitri Antonissen

Hoofdredacteur Het Laatste Nieuws

Vlnr: Jan Van Royen (hoofd gidsredactie), Birgit Herteleer (anker VTM NIEUWS), Nora Larosse (content curator HLN Mijn Geld) en Michel Maus (fiscaal expert)

“Bij HLN Geld willen we onze lezers rijker in het leven laten staan, ook letterlijk”

Lezers besparen 217.402 euro tijdens de HLN-Belastingmarathon

De gidsredactie van HLN organiseerde dit jaar de tweede HLN-Belastingmarathon. Die was nog een stuk groter dan de vorige.

O

p 12 uur tijd kwamen 1.342 lezers met hun belastingbrief naar het DPG Media-gebouw in Antwerpen. Met de hulp van 60 fiscale experten bespaarden die lezers minstens 217.402 euro aan belastingen die ze anders te veel hadden betaald.


“Bij HLN Geld willen we onze lezers rijker in het leven laten staan, ook letterlijk”, zegt Jan Van Royen, hoofd van de gidsredactie. “Het hele jaar door informeert de gids­redactie lezers over alles wat ze moeten weten om méér uit hun portemonnee te halen. Wanneer de deadline voor de belas­ting­aangifte nadert, organiseert de redactie de HLN-Belastingmarathon.”


­


Lezers kunnen 12 uur lang langskomen voor gratis fiscaal advies van experten. “We merken dat fiscaliteit voor veel Vlamingen een moeilijke materie is”, vertelt Nora Larosse, content curator bij HLN Geld. “Door lezers in ons gebouw in Antwerpen uit te nodigen voor fiscaal advies, kunnen we hen meer dan ooit persoonlijk gidsen.” 


Lezers die niet in Antwerpen raakten, konden de belangrijkste adviezen trouwens terug­vinden in een liveblog op HLN of in de uitzending van VTM NIEUWS.


Bekijk de aftervideo voor een impressie

“Ondertussen hebben we een echte jongerencommunity.”

Waarom mag HLN niet ontbreken op TikTok

HLN heeft op TikTok nu al meer dan 448.000 volgers, vooral jongeren. Geen enkel ander nieuwsmedium in Vlaanderen is op TikTok zo groot. Toch begon het succesverhaal pas drie jaar geleden, midden in de corona­pandemie, vertelt journalist Jonas Lips.

“Mijn eerste nieuwsvideo, in november 2021, ging over de nieuwe coronaregels. Corona domineerde ons leven, ook dat van jongeren. En die wilden we ook met HLN bereiken. Jongeren zien zo veel beelden op TikTok, vaak zonder context. En te midden van die chaos wilden wij met HLN een betrouwbare nieuwsbron zijn. 


Al snel werd ik bij HLN de ‘TikTok-journalist’ genoemd. Maar nee, ik heb nog nooit gedanst in een video. Nu, drie jaar later, heeft HLN op TikTok meer dan 448.000 volgers. Onze nieuwsfilmpjes worden dagelijks tussen de 100.000 en meer dan 2,6 miljoen keer bekeken.


We leggen de grootste nieuwsverhalen van de dag telkens eenvoudig uit en tegelijk hebben we ook aandacht voor positieve verhalen. Voor complexe onderwerpen zetten we trouwens onze eigen HLN-experten in. 


We zijn al meer dan drie jaar actief met HLN op TikTok. Een logische keuze, aangezien alle Vlaamse journalistieke merken daar tegen­woordig aanwezig zijn en er bovendien heel wat fake news circuleert op de app. 


Mocht TikTok, gezien de situatie in de VS, ooit verdwijnen in ons land, dan blijft deze nieuwe vorm van journalistiek overeind. Het publiek zal simpelweg naar een ander platform verhuizen. Naar Instagram Reels, YouTube Shorts of Facebook. 


Ondertussen hebben we echt een jongeren­community van HLN. Jongeren sturen zelf ideeën voor nieuwe nieuwsvideo’s door en reageren massaal als we een oproep doen naar cases. 


Jongeren op straat kennen HLN op TikTok. Dat is mooi meegenomen, maar de echte drijfveer is en blijft mijn overtuiging dat we jongeren correct moeten informeren. Op hun platform, toegankelijk, bevattelijk en snel.”

“2024.

Het jaar in cijfers”

Hoe groot is ons dagelijks bereik? Hoeveel artikelen schrijven we per dag en welk rapportcijfer krijgt HLN van abonnees?

Bekijk alle cijfers van 2024